Glavna jela

среда, 16. новембар 2016.

Cufte

...u paradajz sosu

Jos jedno,takođe,jednostavno jelo za spremanje.Ne oduzima puno vremena i mogu ga pripremati i osobe koje prvi put kroce u kuhinju.

Sastojci:

  • 1/2 kg junećeg mlevenog mesa
  • 1 manja glavica crnog luka
  • prezle 3-4 klasike
  • vegeta,biber
  • 1 jaje


Za sos:

  • 1 glavica crnog luka
  • paradajz iz flaše ili sos (kupovini)
  • 1 i po kasika brašna
  • 2-3 cena belog luka
1 casa vode

Priprema:
U dubljoj posudi stavite meso,dodajte kasicicu bibera i vegetu po zelji,luk takođe po zelji (ja uvek stavljam 1 manju glavicu ili pola vece),a zatim jedno ulupano jaje.Sve to mešajte dodavajuci postepeno prezle.Kad smesa bude lepo izjednačena dodajte malo zejtina (cak i na ruke ako se smesa lepi) i pravite kuglice jednakih veličina.
U medjuvremenu stavite tiganj sa uljem na sporet da se greje dok budete pravili kuglice.Kada ste završili sa pravljenjem ubacujte jednu po jednu u vruće ulje i propržite ih sa svih strana,da uhvate koricu.Nema potrebe da preterujte sa przenjem jer ce na kraju biti suve.
Kada ste završili sa przenjem cufti predjite na sos.Ja sam sos pravila u istom tiganju gde sam przila cufte i sa istim uljem.Znaci ukoliko imate malo dublji tiganj mozete u njemu nastaviti sa pripremom jela (jer sos je sos i dovoljna je i manja količina).

Priprema sosa:
Propržite crni luk i minut,dva pred kraj dodajte i beli.Kada se to lepo uprzi dodajte brašno i neprestano mešajte.Cim brašno dobije zuckastu boju znaci da je zaprska gotova i mozete dodati paradajz sos ili onaj iz flaše,oko 3-4 solje.Sve to zajedno lepo izmešajte i dodajte cufte,a zatim poklopite i ostavite da se krcka na tihu vatru uz povremeno mešanje 20-ak min.Nemojte preterivati sa mešanjem da se cufte ne bi raspale.Kod mene je obavezni prilog uz cufte i pire krompir,nekako ga upotpunjuje.

Prijatno!!😊


Нема коментара:

Постави коментар