Ne znam kako bih mogla da predstavim rolat u pravom svetlu.Mene naprosto kod njega sve oduševljava,pravim ga i od svinjskog i od pilećeg mesa.Doduse,rolovati pile je malo teze,zato sam i izabrala da vam prvo pokazem kako se roluje svinjetina.Najbolja stvar kod rolata je to sto ne mozete pogrešiti kada ga punite,rolat je sam po sebi socan i ukusan,tako da i ako odlučite da ga ne punite nicim,bice savršen,verujte.Prvo cu vam reci koje sve varijante punjenja imate,a onda cemo preci na recept i pripremu.
Osnovna varijanta je samo so,vegeta,biber i senf.Medjutim,mozete dodati jos puno toga: slaninu,kačkavalj,sunku,sampinjone,,razne začine,kuvana jaja( cela,samo oljustena) i jos svasta nesto po vašem ukusu.
Da napomenem: ja imam domaće svinjsko meso i ovo parce koje sam punila je sa dela pored rebara,a inace se za rolat koristi meso sa stomaka ili rebra (rebra se vade i ostaje dobra podloga za rolovanje). Takodje,potrebna vam je mrežice koju mozete nabaviti u većim marketima i kosta oko 100 din,kao i jedna cev precnika 10 cm.Ja cu vam sve to pokazati na slikama.
Sastojci:
Priprema:
Sa mesom budite oprezni,mora ostati u jednom komadu,lepo ga istanjite i posolite sa 1 ravnom kasicicom soli i 1 ravnom kašikom vegete,biber dodajte po ukusu,otprilike 1 kasicicu,zatim ravnomerno nalazite senf,poređajte kačkavalj i dodajte iseckane sampinjone.
Sto se same veličine mesa tice u redu je i da parce bude duplo vece,u obzir dolazi svaka strina i dužina,samo ne manja od gore navedene.Kada ste dodali sve sastojke urolajte meso.
Zatim ce vam biti potrebna mrežica i cev koju sam malopre pomenula.Navucite mrežicu na cev koju ste prethodno dobro oprali i na jednom kraju dobro pricvrstite koncem.
Osnovna varijanta je samo so,vegeta,biber i senf.Medjutim,mozete dodati jos puno toga: slaninu,kačkavalj,sunku,sampinjone,,razne začine,kuvana jaja( cela,samo oljustena) i jos svasta nesto po vašem ukusu.
Da napomenem: ja imam domaće svinjsko meso i ovo parce koje sam punila je sa dela pored rebara,a inace se za rolat koristi meso sa stomaka ili rebra (rebra se vade i ostaje dobra podloga za rolovanje). Takodje,potrebna vam je mrežice koju mozete nabaviti u većim marketima i kosta oko 100 din,kao i jedna cev precnika 10 cm.Ja cu vam sve to pokazati na slikama.
Sastojci:
- parce mesa (otprilike 40x40cm)
- so,biber,vegeta
- senf 100 gr
- kačkavalj 200 gr
- sampinjoni 100 gr
Priprema:
Sa mesom budite oprezni,mora ostati u jednom komadu,lepo ga istanjite i posolite sa 1 ravnom kasicicom soli i 1 ravnom kašikom vegete,biber dodajte po ukusu,otprilike 1 kasicicu,zatim ravnomerno nalazite senf,poređajte kačkavalj i dodajte iseckane sampinjone.
Sto se same veličine mesa tice u redu je i da parce bude duplo vece,u obzir dolazi svaka strina i dužina,samo ne manja od gore navedene.Kada ste dodali sve sastojke urolajte meso.
Zatim ce vam biti potrebna mrežica i cev koju sam malopre pomenula.Navucite mrežicu na cev koju ste prethodno dobro oprali i na jednom kraju dobro pricvrstite koncem.
Zatim kroz drugi kraj ubacite rolat,ali pažljivo da ne bi sastojci ispali i da ne bi rolat izgubio formu i oblik.Jednom rukom ubacujte rolat a drugom ga prihvatajte na drugom kraju. Kada rolat izadje skroz na drugu stranu trebalo bi da izgleda nabijeno i skoro pola kraci od prvobitne dužine.
Zatim zavezite mrežicu i na drugom kraju i odsecite.Inace od jedne kupljene mrežice imate dovoljno materijala da izrolujete nekoliko parceta. Kada ste to završili pripremite posudu u kojoj cete peci rolat i oblozite je alu-folijom,stavite rolat,sipajte preko njega pola solje ulja i skupite krajeve folije sa leve i desne strane,kao i onu stranu odozdo.U gornjoj strani koja je ostala neuvijena sipajte 1 kafenu solju vode i lepo uvijte rolat.
Rolat pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 2h,zavisno od toga koliko je veliki rolat.Kad bude gotovo izvadite ga i ostavite da se skroz ohladi,a zatim isecite i skinite mrežicu i rolat je spreman za serviranje.
Mozda vam dok citate ovo izgleda kao neki bauk,ali verujte da se samo rolovanje mesa traje svega 15-ak minuta.Dobra stvar je sto mozete odmah izrolovati nekoliko parceta i ostaviti ih u zamrzivacu,pa onda vaditi po potrebi.Takodje,nemate potrebe da cekate da se odmrzne, mrzlo ga stavljate u rernu,samo cete ga peci otprilike pola sata duže. To sam ja danas uradila i zbog toga nemam sliku pecenog rolata. Medjutim, garantujem i za ukus, a i za izgled.
Нема коментара:
Постави коментар